Γιώργος Τσανάκας

Ο Μεντιλίμπαρ (θα) είναι το απόλυτο αφεντικό στον Ολυμπιακό!

Το στίγμα ήταν ξεκάθαρο: Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη, με το μπαλάκι να περνά πλέον στα πόδια των παικτών. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Η βαριά ήττα του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν αφήνει πολλά περιθώρια ενόψει της ρεβάνς. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και αυτές οι λιγοστές που υπάρχουν συντηρούνται από δύο-τρία στοιχεία. Ποια είναι αυτά; Ο αντίπαλος δεν έχει έδρα, η διαφορά των ομάδων δεν μοιάζει τόσο μεγάλη όσο το... χαοτικό 4-1 στο Φάληρο, τα τόσα πολλά και παρόμοια αμυντικά λάθη δεν μπορούν να επαναληφθούν σε ένα 90λεπτο.

Από την άλλη μεριά, να καλύψεις ένα χάντικαπ τριών γκολ είναι κάτι που δεν συναντάς (και δεν μπορείς να καταφέρεις) εύκολα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στο σκοράρισμα περισσότεροι παίκτες και να βοηθήσουν όλοι λίγο περισσότερο στην ανασταλτική λειτουργία. Και φυσικά να έχεις μαζί σου και τον παράγοντα τύχη, κρατώντας σε χαμηλές στροφές τους Ισραηλινούς και η ευστοχία των παικτών σου να βρεθεί σε υψηλά ποσοστά, αντίστοιχα με των αντιπάλων σου στο πρώτο ματς.

Το γεγονός πως ακολουθεί άμεσα ντέρμπι και μάλιστα κομβικό για την εξέλιξη της σεζόν, είναι πολύ σημαντικό. Εδώ γράψαμε προχθές πως η διαχείριση αυτού του δύσκολου αποτελέσματος είναι πλέον το σημαντικότερο γεγονός για τον Ολυμπιακό. Και αρχής γενομένης από την Κυριακή, θα φανεί η αντίδραση και ο τρόπος διαχείρισης του Βάσκου τεχνικού.

Ο άνθρωπος που έχει μεταμορφώσει προς το καλύτερο τους «ερυθρόλευκους» και πλέον με το νέο συμβόλαιο που του προσφέρεται, το στίγμα είναι ξεκάθαρο που περνάει ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε όλη την ομάδα: Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ (θα) είναι για τον επόμενο ενάμιση σχεδόν χρόνο το απόλυτο αφεντικό! Και έχει προφανώς τη δική του μεγάλη σημασία το ότι ήρθε αυτή η συμφωνία αμέσως μετά από την πρώτη… στραβή. Η επιθυμία για την επέκταση της συνεργασίας ήταν δεδομένη, ιδιαίτερα μετά και τα πρώτα συνεχόμενα μεγάλα αποτελέσματα. Η ιδέα «γεννήθηκε» στην Τούμπα, ωρίμασε μετά την πρόκριση επί της Φερεντσβάρος και τα επόμενα ματς, ήταν απλώς η επιβεβαίωση σε μια σωστή απόφαση που ήδη είχε παρθεί από τη διοίκηση.

Ο 63χρονος είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το πώς να βγάλει μια ομάδα από το αδιέξοδο. Κάνει τους ποδοσφαιριστές του να νιώθουν άνετα, με την προσέγγιση που έχει στον αγωνιστικό χώρο το σύνολό του. Αλλά την ίδια ώρα, κρατάει γερά και τα «χαλινάρια», αφού θέλει οι παίκτες του να είναι πειθαρχημένοι. Πλέον, του δίνεται η ευκαιρία και ο χρόνος για να κάνει το κατάλληλο ξεσκαρτάρισμα ενόψει και της νέας σεζόν. Δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά, τα βασικά που μέχρι πριν δυο μήνες έμοιαζαν ως κάτι το υπερβολικά δύσκολο. Και προσθέτει διαρκώς στοιχεία που θέλει ο ίδιος, τα οποία εμφανίζονται σε μικρά διαστήματα των αγώνων. Δεν θα ήταν άλλωστε φυσιολογικό να εφαρμόζονται πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία στο χορτάρι από τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί φέτος αρκετά και ιδιαίτερα στο αποκαρδιωτικό δίμηνο του Κάρλος Καρβαλιάλ που καταργήθηκε κάθε λογική.

Ο Μεντιλίμπαρ θα έχει τον χρόνο που απέδειξε ήδη ότι του αξίζει. Έχει την ικανότητα, την εμπειρία και την προσωπικότητα να επαναφέρει στον σωστό δρόμο τον Ολυμπιακό. Οι βάσεις μπαίνουν από φέτος. Ήδη και στην εικόνα, αλλά φυσικά και στη βαθμολογία φαίνεται ξεκάθαρα αυτό. Το -9 έχει γίνει ήδη -3. Οι παίκτες αλλά και ο κόσμος το διασκεδάζουν, πλέον. Ακόμη και μετά την βαριά ήττα από τη Μακάμπι, ο κόσμος δεν γιούχαρε όπως θα μπορούσε να κάνει.

Χειροκρότησε τους ποδοσφαιριστές για την προσπάθειά τους, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ματς αλλά για την όλη πορεία και συμπεριφορά τους μέσα στο γήπεδο τον τελευταίο ένα και κάτι μήνα. Και ζήτησαν τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, ώστε να συνεχίσει ο Ολυμπιακός φουριόζος στο πρωτάθλημα. Γιατί στην ειδική διαδικασία τώρα, μπαίνει με τη μεγαλύτερη φόρα απ’ όλους. Η ατομική ποιότητα που διαθέτουν στο ρόστερ τους, δε, οι Πειραιώτες δεν συγκρίνεται. Ομάδα προφανώς δεν είναι ακόμα ή τουλάχιστον στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι λόγω των πολλών αλλαγών. Εφόσον, όμως, αρχίσουν να βγαίνουν περισσότεροι αυτοματισμοί, τακτικά λειτουργήσουν πιο σωστά απ’ ότι με τους Ισραηλινούς και άπαντες αντιληφθούν ότι τα όσα δουλεύονται στις προπονήσεις και βγουν στο χορτάρι θα τους… απογειώσουν, τότε το νερό θα μπει στ’ αυλάκι.

Αρκεί, φυσικά, να ακολουθούν πιστά το πλάνο του «αφεντικού». Το αφεντικό πλέον είναι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και δικαιωματικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης του το πιστώνει αυτό με ένα νέο συμβόλαιο. Η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνεται στον Βάσκο προπονητή είναι και ένα δείγμα ότι το τρένο μπαίνει στις ράγες. Και εφόσον όλα κυλήσουν βάσει προγραμματισμού και λογικής, το δρομολόγιο έχει έναν και μόνο προορισμό: Την επιστροφή των Πειραιωτών εκεί που ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον. Και για να συμβεί αυτό, χρειαζόταν αυτός ο τύπος με το κοντομάνικο πόλο μπλουζάκι, ο οποίος είναι υπερβολικά ειλικρινής ακόμη και σε όσα λέει. Ρεαλισμός και κυνισμός ήταν τα... μαγικά συστατικά που έλειπαν από την ομάδα, ώστε να γίνουν αντιληπτά τα λάθη, να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν ξανά.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x